Werken als je nog op school zit

De meeste jongeren doen al werkervaring op als ze nog op school zitten. Dat kan met een stage, een bijbaantje, vakantiewerk of vrijwilligerswerk. Er zijn ook jongeren die naast school al een eigen bedrijf starten.

Als je al vroeg gaat werken, leer je wat je leuk vindt om te doen. En waar je goed in bent. Je merkt ook in wat voor bedrijf je het liefst werkt. En je leert samen te werken met anderen. Allemaal ervaringen die het na school makkelijker maken om te weten wat voor werk je wilt doen. En om werk te vinden. Want werkgevers vinden het fijn als je al werkervaring hebt.
Is een bijbaantje naast jouw studie te zwaar? Kijk dan of je bijvoorbeeld in de vakantie een tijdje kunt werken. Of werk als vrijwilliger. Je hebt ook vrijwilligerswerk voor kortere tijd, bijvoorbeeld een dag.

Heb je op je werkplek extra hulp nodig? Lees dan over hulp die je kunt krijgen op en rond het werk. Let op: niet iedereen kan dezelfde hulp krijgen. Soms maakt het uit of je meer of minder dan twaalf uur werkt. Of dat je wel of geen loon krijgt voor je werk. Wil je precies weten welke hulp jij kunt krijgen? Ga dan naar het Werkplein en vraag om advies.

Emma@work

Heb je een chronische ziekte en ben je op zoek naar een vakantie- of bijbaan? Emma@work helpt je zo'n baan te vinden.

Nu al ondernemer?

Je zit nog op school, maar eigenlijk wil je nu al aan de slag met je eigen bedrijf. Thijl (16) en Robbert (17) leggen uit hoe je dat doet als je jonger bent dan 18. Zie www.kvk18.nl Wil je op school leren ondernemen? Kijk dan eens op jongondernemen.nl

Stagewijzer

Waar moet je aan denken als je beperking hebt en stage gaat lopen? De stage-wijzer geeft tips en adviezen.