Hulp van een jobcoach

Wil je extra begeleiding bij je werk? Dan kun je misschien een jobcoach krijgen. Een jobcoach geeft extra begeleiding op de werkplek. Wat een jobcoach precies doet hangt af van jouw beperking en het werk dat je gaat doen. Een jobcoach kan bijvoorbeeld helpen bij:

  • het aanleren van het werk zelf
  • het omgaan met jouw beperking op het werk (bijvoorbeeld wat je kunt doen bij stressvolle momenten of bij wisselende energie)
  • uitleg geven aan je leiddinggevende over jouw beperking
  • het aanvragen van aanpassingen voor op het werk

Niet iedereen kan een jobcoach krijgen. Het moet duidelijk zijn dat je een structurele functionele beperking hebt. Dat betekent dat je door je ziekte of handicap arbeidsbeperkingen hebt. Ook moet vaststaan dat je zonder de begeleiding van een jobcoach niet zou kunnen werken. De jobcoach moet werkzaam zijn bij een door het UWV erkende jobcoachorganisatie. Je kunt zelf kiezen door welk erkend jobcoachbedrijf je geholpen wilt worden. Begeleiding van een jobcoach kun je zelf aanvragen bij UWV.

Meer informatie over wanneer een jobcoach handig is, hoe je een goede jobcoach vindt en waar je op kunt letten vind je op de handreiking jobcoaching van CrossOver.