Hulp bij vervoer

Als je bij een werkgever gaat werken dan maak je meestal samen afspraken over een vergoeding van (een deel van) de reiskosten. De werkgever betaalt bijvoorbeeld een kilometervergoeding voor het gebruik van jouw eigen auto. Of je krijgt een abonnement voor de trein. Meestal staat er in de CAO of in je arbeidsovereenkomst welke afspraken er gelden.

Als je vanwege je ziekte of handicap niet zelf of met het openbaar vervoer naar je werk kunt komen, dan kan UWV je misschien helpen. Dat kan ook als je aanpassingen aan je fiets of auto nodig hebt. UWV kan zorgen voor:

  • een vergoeding voor aanpassing van je fiets of auto
  • een aangepaste leenauto
  • een kilometervergoeding
  • een vergoeding voor taxivervoer.

UWV kijkt welke oplossingen nodig zijn en het beste past bij jouw situatie. Niet iedereen heeft recht op vergoedingen voor vervoer van UWV. Er wordt gekeken naar het gezinsinkomen. Is het totale inkomen hoger dan 34.100 euro dan kom je niet in aanmerking. Ben je getrouwd of samenwonend en is in jullie situatie een tweede auto noodzakelijk om naar het werk te komen, dan kom je in aanmerking als het gezinsinkomen lager is dan 51.200 euro.

De inkomensgrens geldt niet voor vergoeding van voertuigen die alleen voor mensen met een beperking bedoeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan een driewieler, elektrische rolstoelen of aanpassingen aan de auto.

Meer informatie lees je in de UWV-brochure Ondersteuning bij het(zoeken naar) werk.
Vervoersvoorzieningen kun je zelf bij UWV aanvragen via het formulier Aanvraag voorzieningen vervoer.