Hulp van een re-integratiebedrijf

Als de gemeente of het UWV vindt dat jij wel wat extra hulp kunt gebruiken bij het vinden van werk, dan huren ze een re-integratiebedrijf in. Zo'n bedrijf kan je bijvoorbeeld helpen bij:

  • het schrijven van een sollicitatiebrief,
  • de voorbereiding van een sollicitatiegesprek
  • het vinden van een werkgever

Wat een re-integratiebedrijf precies doet, hangt af van jouw situatie. Als je nog niet precies weet wat voor beroep je wilt, dan kan het re-integratiebedrijf een beroepskeuzetest voor je regelen. Of zorgen dat je op verschillende werkplekken ervaring op kunt doen. Dan merk je vanzelf wat je het leukst vindt. Soms is het handig als je beter leert solliciteren. Of dat je nog een korte opleiding doet zodat je betere kansen krijgt op werk bij jou in de buurt.

Van welk re-integtratiebedrijf krijg je hulp?
Er zijn heel veel re-integratiebedrijven. Meestal laten UWV of gemeente je uit twee of drie bedrijven kiezen. Sommigen zijn gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met een bepaalde ziekte of handicap. Dat kan handig zijn, maar het is ook goed om te kijken naar de resultaten die een re-integratiebedrijf behaalt. Hoeveel mensen die zij begeleiden vinden werk? En hoe tevreden zijn deze mensen over de hulp die ze hebben gekregen? Op de website van Blik op werk kun je re-integratiebedrijven vinden en hun resultaten bekijken.

Zelf een re-integratiebedrijf kiezen
Bij UWV en veel gemeenten kun je ook helemaal zelf een re-integratiebedrijf kiezen. Je kan dan zelf afspraken maken over de hulp die je van zon bedrijf wilt.

UWV
Als je hulp krijgt van UWV dan kan dat met een Individuele Re-integratieovereenkomst (IRO). Een IRO is handig als je duidelijk weet welke hulp je nodig hebt en hoe je die het best kunt krijgen. Meer informatie staat op de site van UWV.

Gemeente
Krijg je hulp van de gemeente? Vraag jouw contactpersoon dan of er een persoonlijk re-integratiebudget is. Veel gemeenten hebben zon regeling maar het heeft overal een andere naam.

Tips bij het kiezen van een re-integratiebedrijf
Bedenk wat voor hulp je graag wilt. Wil je bijvoorbeeld dat het re-integratiebedrijf:

  • Je helpt uit te zoeken wat voor baan bij jou past
  • Zorgt dat je werkervaring krijgt
  • Je helpt bij het solliciteren
  • Een baan voor je zoekt
  • Kennis heeft van jouw ziekte of handicap

Kijk op de website van Blik op werk welke re-integratiebedrijven er bij jou in de buurt zijn. Kijk welke bedrijven de hulp kunnen geven die jij zoekt. En hoe de resultaten van het bedrijf zijn.
Kies een paar re-integratiebedrijven waarvan jij denkt dat ze goed zijn en bel ze op voor een afspraak. Vraag in een kennismakingsgesprek wat ze precies voor je kunnen doen. Als je al weet wat voor baan je wilt, kun je vragen of ze veel contacten hebben met bedrijven waar je dat beroep zou kunnen doen.
Denk thuis nog eens rustig na over de verschillen tussen de bedrijven. Praat er over met je ouders, vrienden of met iemand van het Werkplein. En maak dan een keuze.