CrossOver logo

Het voortgezet onderwijs

Voortgezet onderwijs kun je volgen op een school voor praktijkonderwijs, vmbo, havo en vwo.

Als een vmbo-diploma niet haalbaar is: praktijkonderwijs
Heb je moeite met leren? En is het vmbo te zwaar voor je? Dan kun je naar een praktijkschool. Daar leer je hoe je straks zelfstandig kunt leven. Je wordt voorbereid op werken in een baan die bij jou past. Je leert veel in de praktijk. Bijvoorbeeld door stage te lopen op school. Maar ook door stages bij bedrijven.

Extra hulp op het vmbo
Als je op het vmbo extra hulp nodig hebt, kun je leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) volgen. Je krijgt dan bijvoorbeeld bijles, een extra training of volgt les in een kleinere klas. Je kan met deze extra hulp gewoon een vmbo-diploma halen.

VMBO en MBO in één
Een vakcollege is een vmbo en mbo in één. Je begint met het vmbo en kunt op dezelfde school ook je mbo -diploma halen. Het onderwijs is bedoeld voor jongeren die graag praktisch leren. Vakscholen richten zich op beroepen in de techniek of de zorg www.vakcollege.nl.

Vakcollege in het nieuws

Bekijk een filmpje

Nu al ondernemer?

Je zit nog op school, maar eigenlijk wil je nu al aan de slag met je eigen bedrijf. Thijl (16) en Robbert (17) leggen uit hoe je dat doet als je jonger bent dan 18. Wil je op school leren ondernemen? Kijk dan op jongondernemen.nl