CrossOver logo

Een vervolgopleiding of beroep kiezen

Wist jij al van jongs af aan wat je wilde worden? Of heb je nog geen idee? Met een goede opleiding heb je meer kans op een goede baan. De juiste opleiding kiezen is dus belangrijk.

Maar het is niet altijd makkelijk. Twintig procent van de jongeren stopt met de opleiding die ze doen omdat ze een verkeerde studie hebben gekozen. Hoe zorg je dat jij wel een opleiding kiest die bij je past?

Weten wat je wilt, kunt en waar je goed in bent
Het is slim om al een paar jaar voordat je van school af gaat na te denken over de opleiding die je hierna wilt doen. Zoek het antwoord op vragen als:

  • Waar ben ik goed in?
  • Wat wil ik in de toekomst bereiken?
  • Wat voor soort werk vind ik leuk?

Meestal word je op school geholpen bij het kiezen van een opleiding. Je krijgt een beroepskeuzetest en er zijn informatie-avonden. Je kunt ook zelf naar open dagen van scholen gaan. Of een dagje meelopen met iemand die een beroep heeft wat jou wel leuk lijkt. Het is slim om te bedenken of je het werk met jouw beperking zou kunnen doen.

Speciale beroepentest voor jongeren met een beperking
Als je nog niet weet wat voor beroep bij je past kun je een beroepentest doen. Expertisecentrum Handicap + Studie heeft een speciale beroepentest gemaakt voor jongeren met een beperking. Je kan de test maken op je eigen school. Jouw decaan of studieadviseur kan de test opvragen bij Handicap + Studie.

Vraag welke ondersteuning er is voor jongeren met een beperking
Weet je welke opleiding je wilt doen? Ga dan bij verschillende scholen langs. Vraag welke ondersteuning de school biedt aan leerlingen of studenten met een beperking.

Scholierentv

Op scholierentv.nl bekijk je filmpjes van opleidingen en beroepen.