CrossOver logo

Een uitkering als je helemaal niet kunt werken

Wet Wajong
Er is een aparte wet voor mensen die op jonge leeftijd door een ziekte of handicap arbeidsbeperkingen hebben. Dat is de Wet Wajong. Als je recht hebt op hulp vanuit de Wet Wajong dan helpt UWV je naar werk.

Werk je mee aan een traject om jou aan het werk te helpen, dan kun je recht hebben op geld via de Wet Wajong.Meer informatie over je inkomen als je hulp krijgt via de Wet Wajong.

Je kunt hulp vanuit de Wet Wajong aanvragen bij UWV. UWV kijkt dan of je recht hebt op de Wet Wajong. Op de website van UWV vind je meer informatie over:
Hoe je Wajong aanvraagt
Geld vanuit de Wajong

WIJ
Ben je jonger dan 27 jaar en zit je niet op school of heb je geen werk? Dan begeleidt de gemeente je naar werk. Gemeenten zijn dat verplicht op basis van de Wet investeren in jongeren (WIJ). De gemeente zorgt dan dat je een werkleeraanbod krijgt. Dat is hulp om te gaan werken of weer naar school te gaan. Lees meer

Werk je mee aan een traject om jou aan het werk te helpen, dan kun je recht hebben op geld via de WIJ. Alleen als de gemeente vindt dat jij helemaal niet kan werken dan krijg je alleen een uitkering. De gemeente hoeft je dan niet aan het werk te helpen.

Lees meer over de WIJ.

WW
Heb je al gewerkt en raak je je werk kwijt zonder dat het je eigen schuld is? Dan heb je misschien recht op een werkloosheidsuitkering van UWV.

Alles over jouw geld?

Deze site helpt je om goed met je geld om te gaan. Je vindt er allerlei informatie over geldzaken. Hoe kom je aan geld? En hoe gaan anderen er mee om?

Je verdiende loon

Hoe ga je daar mee om? En welke regels gelden er als je gaat werken. Je leest het hier